التهاب و قرمزی های موقت یا دائمی روی پوست صورت، عروق گشاد شده، جوش های ریز و ... جزو عمده نشانه های یک بیماری پوستی به نام رزاسه هستند که در سراسر دنیا میلیون ها نفر را مبتلا و زندگی را برایشان سخت کرده است. رزاسه یک بیماری کم و بیش شایع است که در بیشتر موارد به سختی درمان می شود. با این حال، خوشبختانه روش های زیادی برای تسکین عوارض و التهاب های ناشی از آن وجود دارد.
مهم ترین علائم ابتلا به بیماری رزاسه
رزاسه یک بیماری التهابی مزمن و پیشرونده و کم و بیش رایج پوستی است که در بیشتر
اوقات به سختی درمان می شود. این بیماری پوستی، صورت را درگیر می کند و متاسفانه
روی زندگی اجتماعی بیشتر مبتلایان تاثیر منفی می گذارد.
نوع رایج و کم دردسر رزاسه بیشتر ناحیه بین دو ابرو، روی چانه و
در واقع مرکز صورت را گرفتار می کند. البته نوعی از رزاسه نیز وجود دارد که چشم ها
را درگیر می کند.
مشخصه اصلی این نوع رزاسه قرمزی و گُر گرفتگی پوست است که با استرس، تغییرات دمایی، مصرف بعضی خوراکی ها و ... تشدید می شود. یکی از نشانه های ظاهری پوست این افراد ضایعه ((تلانژکتازی)) است. تلانژکتازی ضایعه عروقی به معنای گشاد شدن عروق زیر پوست به خصوص گونه ها و بینی است. این افراد معمولا زمینه پوستی چرب دارند و امکان دارد در دوران نوجوانی دچار آکنه و جوش بوده باشند. علاوه بر این امکان دارد دانه های قرمز یا جوش های چرکی نیز روی قسمت های قرمز وجود داشته باشد.
در مرحله دیگر این بیماری پوسته های ریز، مشابه پوسته های اگزمای سبورئیک روی پوست دیده می شوند. معمولا این نشان ها در گونه ها بیشتر بروز می کنند.
در بعضی افراد رزاسه فقط چشم را درگیر می کند و خود را به صورت ورم ملتحمه و التهاب پلک نشان می دهد، طوری که دچار علائمی مانند قرمزی، خارش چشم، شالازیون های مکرر (برجستگی کوچکی که در لبه پلک در زیر پوست) یا بلفاریت یا ورم و التهاب پلک می شوند؛ البته امکان دارد چند سال قبل از نمایان شدن علائم رزاسه روی پوست، چشم های فرد مبتلا نشانه های اشاره شده را بروز دهند اما معمولا بیمار این مشکلات چشمی را به خاطر نمی آورد و آنها را بی ارتباط با علائم پوستی می داند.
یکی دیگر از انواع رزاسه، رزاسه ندولر است. در این نوع رزاسه برجستگی های ملتهب کوچک و زیادی بروز می کنند که بیشتر روی پیشانی و گونه ها دیده می شوند. وقتی بیمار این برجستگی ها را لمس می کند، شن ریزه هایی زیر پوست خود احساس می کند. اگر این برجستگی ها روی ناحیه بینی بروز کنند آن را متورم و حجیم جلوه می دهند. به این حالت ناخواشیند ((رینوفیما)) گفته می شود.
این افراد علاوه بر برجستگی های متورم، دچار مشکل کشیدگی پوست نیز هستند، بنابراین به اشتباه تصور می کنند کشیدگی پوست ناشی از خشکی پوست است و سراغ کرم های چرب کننده می روند اما این افراد پوست چربی دارند و استفاده از این کرم ها مشکل را تشدید می کند.
چه افرادی در معرض ابتلا به بیماری رزاسه قرار دارند؟
رزاسه در خانم هایی با پوست روشن و 30 تا 50 ساله شیوع
بیشتری دارد. البته رزاسه در آقایان نیز دیده می شود اما شیوع آن کمتر است. معمولا
آقایان بعد از 50 سالگی به این مشکل پوستی دچار می شوند. قربانیان این بیماری
پوستی معمولا پوست چرب تری دارند. خانم های یائسه به دلیل تغییرات هورمونی زیاد و
گُر گرفتگی بیشتر در معرض رزاسه قرار دارند.
علل ابتلا به بیماری رزاسه
عامل اصلی ابتلا به این بیماری پوستی همچنان ناشناخته است اما در حالت کلی رزاسه
را واکنش التهابی سیستم ایمنی بدن می دانند که مجموعه از از عوامل مانند پوست چرب،
انگل دمودکس، گشاد شدن عروق، جنسیت، تغییرات هورمونی و ... ممکن است زمینه ساز
بروز آن شوند.
عواملی که سبب تشدید بیماری رزاسه می شوند
مهمترین مسئله در تشدید این بیماری آفتاب است. افرادی که دچار این بیماری هستند،
برای مقابله با عود و تشدید بیماری باید از کرم های ضد آفتاب مناسب، شامل کرم های
ضد آفتابفیزیکال استفاده کنند چون ضد آفتاب های شیمایی باعث سوزش و قرمزی بیشتر
پوست می شوند.
استرس، حمام گرم، سونا، بخار آب، تغییرات ناگهانی دما، استفاده از کرم های چرب و مصرف بعضی مواد غذایی مانند غذاهای تند یا کاکائو، مصرف غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ، بی خوابی و انجام ورزش های سنگین باعث تشدید رزاسه می شوند که باید از آنها پرهیزی شود. همچنین دستکاری کردن جوش ها باعث ایجاد جوشگاه می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده، مصرف داروهای کورتیکواستروئید (کورتون ها) که برای درمان بیماری های دیگر تجویز می شوند و داروهای گشادکننده عروق خونی مانند داروهای کنترل کننده فشار خون نیز ممکن است باعث تشدید وضعیت این بیماری شود. البته این افزایش قرمزی نباید همراه با تپش قلب و تعریق باشد؛ در غیر این صورت ممکن است نشان دهنده وجود بیماری های پنهانی مانند فئوکروموسایتوما باد که نوعی تومور بوده و با افزایش فشار خون و فلاشینگ یا برافروختگی صورت همراه است.
متن کامل مقاله در وبسایت نوآورد قابل مشاهده می باشد.